BlogLocale bedrijven versus ketens

Kleine bedrijven krijgen het moeilijker

Kleine bedrijven zoals familiebedrijven en dergelijke hebben het de afgelopen decennia steeds moeilijker gekregen, ondermeer door de opkomst van grote winkelketens. En dat had een aantal gevolgen.

Kleine winkels verdwenen uit het straatbeeld

Winkels uit winkelketens kwamen er voor terug. Vaak winkels van één en hetzelfde concern die onder verschillende merknamen opereren. Arket is het inmiddels 7de kledingmerk van H&M Group, dat verder nog de merken Cos, Weekday, Cheap Monday, Monki, & Other Stories -en uiteraard H&M zelf- uitvent. Daarnaast is er nog H&M Home. Dat is dus een behoorlijke hap uit de winkelstraat in een willekeurige stad. Maar dan zijn er nog genoeg keuzes voor andere merken toch? Zara (Home), Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Uterqüe: allemaal van het Spaanse Inditex. Vero Moda, Jack&Jones, Only, Selected Homme/Femme, Noisy May, Vila, Object, name it, Pieces, Junarose, YAS, Mamalicious, Jaqueline de Yong, Produkt, LMTD: allemaal van het Deense Bestseller. (bron: Das Kapitaal)

Men reist niet meer om te winkelen

Waar de inwoners voorheen naar de dichtstbijzijnde grotere plaats gingen voor boodschappen, treffen ze nu overal exact dezelfde winkels met hetzelfde assortiment. Met dezelfde aanbiedingen in dezelfde display op dezelfde plaats in de winkel. En dus gaan ze naar internet. Want de lol van het winkelen, voor veel mensen (vooral van het vrouwelijke geslacht) gaat eraf. Eigenlijk heb je aan één winkel wel voldoende.

Sanering slaat toe

En dus beginnen ook de winkelketens hier en daar problemen te voelen en wordt er hier en daar driftig gesaneerd, al dan niet in de vorm van een faillissement waarop dan een doorstart volgt. Personeel boven de 20 is er nauwelijk meer, vakkennis kun je al helemaal vergeten. En de consument had nog een reden om richting internet te gaan. De winkelketens lijken een eigen vorm van verzadiging veroorzaakt te hebben waar ze nauwelijks meer uitkomen. Een constructie die uiteraard louter verliezers kent. Want:

 • De inwoners zijn hun vertrouwde winkels kwijt
 • De lokale winkels zijn gesloten
 • Bij de winkelketens staat het 17-jarige personeel te "Appen" bij gebrek aan een klant
 • De enige die er goed mee gaan zijn de pakketbezorgers.


  Sleutelwoorden

  winkelstraat(11) stad(14) boodschappen(14) exact(14) gesloten(15) gevolgen(17) verdwenen(18) gekregen(18) personeel(21) winkelketens(21) bron(22) voelen(23) willekeurige(24) merken(28) vergeten(31) aanbiedingen(45) richting(48) kwijt(49) winkels(50) nauwelijks(69) reden(70) beginnen(80) genoeg(81) problemen(104) consument(108) internet:485;vooral:251;klant:208;uiteraard:194;bedrijven:186;consument:108;problemen:104;genoeg:81;beginnen:80;reden:70;nauwelijks:69;winkels:50;kwijt:49;richting:48;aanbiedingen:45;vergeten:31;merken:28;willekeurige:24;voelen:23;bron:22;winkelketens:21;personeel:21;gekregen:18;verdwenen:18;gevolgen:17;gesloten:15;exact:14;boodschappen:14;stad:14;winkelstraat:11
  Info voor de pers
  Veel gestelde vragen
  Links en resources
  Wie zijn wij