Als we het hebben over de onvertaalbare term "sharing economy" dan hebben we het over het uitwisselen van producten en diensten in plaats van er geld voor te vragen of ervoor te betalen. Alsof we terug gaan naar het begin van de beschaving toen ruilhandel binnen de groep heel normaal was.
Geld is een prima uitvinding maar het zorgt ook voor veel ongelijkheid en veel andere problemen. Teveel problemen om op te noemen. Maar met dank aan het internet zien we een comeback van deze eeuwenoude ruilhandel.
Hebt u een bepaald product of dienst nodig? Met een computerprogramma of een app voor de telefoon controleren we of er iemand in de omgeving is die het wil doen in ruil voor iets wat u voor hem of haar kunt doen. Een aantal van de meest opzienbarende producten van deze tijd zijn daarop gebaseerd.
Uber is een taxibedrijf dat van het idee van de klassieke taxi af wil. Het idee is dat iedereen lid kan worden en anderen een lift aan kan bieden. Degene die een lift nodig heeft kan een chauffeur uitkiezen via de app op basis van zijn reputatie en de afstand die hij af moet leggen om voor te rijden. Het idee is dat het krijgen van een lift veel voordeliger is dan een taxi te betalen waar een heel bedrijf achter moet zitten dat ook weer betaald moet worden. Dat het idee de taxiwereld aanzienlijk minder aanspreekt mag wel duidelijk zijn.
AirBnB doet met hotels ongeveer hetzelfde dat Uber met de taxiwereld doet. Hiermee kun je onderdak zoeken in iemands logeerkamer, zijn zomerhuis of tijdelijk verhuurde woning als de eigenaar met vakantie of op zakenreis is. Ofwel iedereen die wat bewoonbare ruimte over heeft kan die op deze manier nuttig inzetten.
Couchsurfing is helemaal gratis. Daarbij mag je bij iemand "op de bank slapen" en de enige tegemoetkoming is dat je dan zelf weer bij een ander op de bank kunt overnachten. Zo heb je altijd en overal een slaapplek, waar je ook op de wereld bent.
En efiliaal past ook prima in dit lijstje. Een winkelier is niet langer afhankelijk van dure reclame waarbij rendement geenszins gegarandeerd is maar ziet promotors op basis van mond tot mond reclame producten aan de man brengen. De koper krijgt als beloning voor zijn medewerking een bonus (sommigens spreken daar bij graag van een cashback) en de promotor krijgt een provisie. Omdat de betaling alleen plaatsvindt bij een succesvolle transactie, en dus achteraf, is een budget vooraf voor promotie in principe niet echt noodzakelijk meer en alle onzekerheid over de effectiviteit van de promotie kan naar de achtergrond verschuiven.
En zo komen er steeds meer van dit soort ondernemingen die uitgaan van het eenvoudige principe dat het eigenlijk allemaal helemaal niet zo duur meer hoeft te zijn en dat in principe iedereen van de opbrengst mee mag delen!
Wilt u meer weten over deze doorbraken in de nieuwe manier van denken over verkoop met de Sharing Economy? Download dan dit boekje. Het is geheel gratis en zonder enige verplichting.
Klik op onderstaande afbeelding om uw exemplaar te verkrijgen
Klik op bovenstaande afbeelding om uw exemplaar te verkrijgen